Strona główna / Galeria

2016-10-10 | Dr hab. nauk o zdrowiu prof. nadzw. AP Magdalena Wiącek-Zubrzycka wicemistrzynią Polski w kulturystyce

Dr hab. nauk o zdrowiu prof. nadzw. AP Magdalena Wiącek-Zubrzycka wicemistrzynią Polski w kulturystyce (gupa wiekowa 35+). Pani Profesor jest jedyną osobą na świecie z tak wysokim wykształceniem i stażem naukowym (m.in. prof. Hanyang Unievrsity, Seul, Korea, Namibia University of Science and Technology, Windhoek, Namibia) aktywnie biorącym udział w zawodach kulturystycznych. Jest również autorem szeregu międzynarodowych publikacji z gerontologii, geriatrii, i fizjologii sportu.

TVP 3 Gdańsk - Pani Profesor i kulturystka


2016-10-05 | Badania fauny Słowińskiego Parku Narodowego

Studenci I roku SPS na badaniach podczas praktyki terenowej 6 maja br. w Słowińskim Parku Narodowym. Zebrane materiały posłużą do poznania fauny Parku.


2016-04-21 | Piknik Naukowy w Człuchowie

W człuchowskim Liceum Ogólnokształcącym przeprowadzono pokazy dla młodzieży z elementami warsztatów. Podczas pokazów były prezentowane efektowne doświadczenia chemiczne takie jak: zielony ogień olimpijski, podwodny ogród chemiczny, spalanie magnezu, lokomotywa. Przeprowadzono różnobarwne reakcje strącania osadów oraz prezentowano działanie wskaźników chemicznych. W części warsztatowej młodzież mogła samodzielnie wykonać barwną skalę odczynu wody korzystając z produktów dostępnych w każdej kuchni, jak również zapoznać się z działaniem pipet automatycznych i innych akcesoriów laboratoryjnych.

Zajęcia przeprowadzili: dr inż. Józef Antonowicz, studenci Magdalena Opalińska, Małgorzata Miszk, Adam Kozłowski.

Prof. nadzw. dr hab. Natalia Kurhaluk reprezentowała stoisko "Profilaktyka chorób cywilizacyjnych". Uczniowie zapoznali się z najnowszymi osiągnięciami z fizjologii, biochemii i medycyny dotyczącymi podstawowych pojęć, m.in. otyłości, zespołu metabolicznego, nadciśnienia, profilu lipidowego i in. Na spotkaniu uczestnicy uzupełnili wiedzę na temat działania antyoksydantów, wolnych rodników tlenowych, mechanizmu powstania stresu oksydacyjnego i obrony antyoksydacyjnej.

Największym zainteresowaniem cieszyła się wśród uczestników degustacja szlachetnych gatunków zielonych herbat z omówieniem zasad ich stosowania, analizą zdrowotnych właściwości przed rozwojem nowotworów, zmniejszeniem objawów stresu oksydacyjnego oraz stymulującym działaniem na układ immunologiczny. Zainteresowane osoby również mogły w praktyce ocenić funkcjonalne zdolności układu wydalniczego.

Zainteresowaniem cieszyły się pokazy komórek i tkanek roślinnych (dr hab. Zbigniew Sobisz) oraz kolekcji owadów i żywych karaczanów syczących (prof. Oleg Aleksandrowicz).


2015-05-18 | Praktyka terenowa - Gać

© Copyright 2015-2017 Instytut Biologii i Ochrony Środowiska

Projekt i realizacja: dr Krzysztof Strzelecki